Jaki blat kuchenny wybrać?
Wybierając blat kuchenny, należy mieć na uwadze przede wszystkim materiał, z którego został wykonany. Wpływa to na jego walory zarówno użytkowe, jak i estetyczne. Blaty służą jako powierzchnia robocza, muszą być wobec tego odporne na zarysowania, działanie wody, zaplamienia. Obecnie można liczyć na ogromny wybór, blaty do kuchni powstają z rozmaitych materiałów. Mogą być one drewniane, kamienne, z konglomeratu, szklane, laminowane lub nawet ceramiczne. Każdy z tych rozwiązań odznacza się innymi cechami. Można mówić zarówno o plusach, jak i o minusach. Jako że zakup blatów kuchennych to długoterminowa inwestycja, warto dobrze zastanowić się nad wyborem.
Z jakiego materiału wybrać blat do kuchni?
Często wybieranymi blatami kuchennymi są produkty wykonane z drewna. Jest to surowiec naturalny, ekologiczny, ponadczasowy, uniwersalny. Odnajdzie się w każdej kuchni, niezależnie od tego, w jakim stylu została ona urządzona. Blaty kuchenne drewniane to dobry wybór w przypadku wystroju zarówno klasycznego, jak i nowoczesnego. Prezentują się bardzo elegancko, są przyjemne w dotyku, ocieplają wnętrze. Trzeba mieć na uwadze to, że drewno musi zostać odpowiednio zabezpieczone, szczególnie przed działaniem wilgoci. Ma ona na nie destruktywny wpływ, prowadzi do jego zniszczenia. Drewniane blaty są pokrywane warstwą oleju lub lakieru. Impregnacja chroni przed uszkodzeniami, wydłuża żywotność powierzchni.
Świetną opcją do kuchni są blaty kamienne, niezwykle wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Będzie to długoterminowa inwestycja. Można liczyć na mnogość kolorów i wzorów. Do produkcji blatów kuchennych sprawdzi się wiele gatunków kamienia, ale najczęściej wybór pada na granit. Odznacza się on wysoką trwałością, można na nim kroić i stawiać gorące naczynia. Nawet jeśli na blat granitowy spadnie ciężki przedmiot, to nie doprowadzi to do jego zniszczenia. Blaty granitowe nie wymagają nawet impregnowania, to samo dotyczy bazaltu i porfiru. Na korzyść blatów kamiennych przemawia ich wodoodporność, ognioodporność, łatwa pielęgnacja. Posłużą użytkownikom przez wiele lat, wystarczy o nie należycie dbać.
Popularne materiały na blaty kuchenne
Ciekawą opcją do kuchni są blaty wykonane z konglomeratu. Jest to surowiec składający się z kamienia i żywicy. Prezentuje się bardzo efektownie, można liczyć na mnogość kolorów. Będzie to tańsze rozwiązanie niż blat z litego kamienia. Trzeba jednak liczyć się z większą podatnością na działanie substancji chemicznych i mniejszą trwałością. Niecodziennym widokiem są blaty ceramiczne, które cechuje wysoka odporność i wytrzymałość. Nie są podatne na uszkodzenia mechaniczne ani zarysowania. Plusem będzie również łatwość utrzymania w czystości. Blaty ceramiczne są odporne na działanie wilgoci, nie nasiąkają. Można również mówić o wysokich walorach estetycznych. W nowoczesnych wnętrzach coraz częściej spotyka się blaty szklane. Są one odporne na wahania temperatur, niezwykle wytrzymałe. Do zalet zalicza się również niepodatność na ogień i ciecze.